MACBETH af Guiseppe Verdi

Tirsdag d. 8. oktober kl. 19.30. Optagelse fra Staatsoper Berlin 2018

Instruktøren Harry Kupfer har her på Staatsoper Berlin hensat handlingen i dette tidløse drama af Shakespeare til det 20. århundrede. Titelrollen synges af 75-årige Plácido Domingo. Stemmen er slående frisk og ved magt, og han kan stadig styre scenen imponerende i øjeblikke af højeste drama. Anna Netrebko er hustruen, der driver sin mand til at myrde sin konge og slægtning.

Macbeth lytter til de mystiske hekse der forudsiger at han bliver konge i Skotland. Da han fortæller sin hustru om dette, overtaler hun ham til at myrde den nuværende konge og tage hans plads. Heksenes forudsigelser fører Macbeth til at behandle sine venner og rivaler med brutalitet og mord, indtil han alene og rasende står over for den endelige kamp og omkommer. Oprindelige handling: Skotland 1040.

Instruktøren Harry Kupfer har her på Staatsoper Berlin hensat handlingen i dette tidløse drama af Shakespeare til det 20. århundrede. Kupfer lader hele scenen blive udspillet på en byggeplads – fjerntliggende byområder. Titelrollen synges af 78-årige Plácido Domingo. Stemmen er slående frisk og ved magt, og han kan stadig styre scenen imponerende i øjeblikke af højeste drama. Anna Netrebko er hans hustru af en vampyr, der driver sin mand til at myrde sin konge og slægtning.  

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi var italiensk romantisk komponist, der primært komponerede opera. Han var en af det 19. århundredes mest indflydelsesrige komponister. Han følger den franske og tyske indflydelse og bryder med sin tids bel-canto-klichéer og stiller sangen i musikdramaets tjeneste. Han komponerede blandt andet en række operaer med politiske budskaber. I 1850’erne opnåede hans kunst verdensry. Verdi var også en stor patriot og meget aktiv i processen for Italiens samling, der fandt sted i 1860. Han var deputeret i det første republikanske parlament i Torino 1850 og senere senator i Rom 1860. Han oplevede store kunstneriske sejre, men også kunstneriske nederlag og familiære tragedier, som han aldrig kom sig over. Verdi havde mere eller mindre trukket sig tilbage til sit landsted, da hans anden kone Peppina, Giulio Ricordi og Arrigo Boito fik lokket Verdi til at skabe sine ypperligste og bedste operaer, ”Otello” og ”Falstaff.” En medvirkende årsag kunne være Verdis kærlighed til Shakespeare. Verdi var 80 da han skabte ”Falstaff,” som blev hans sidste opera. Da Verdi engang blev spurgt om hvilket af hans arbejder han betragtede som sit største, svarede han ”Det kan der ikke herske tvivl om, det er det hvilehjem for ældre musikere og sangere jeg har bygget i Milano.” – Et storslået menneske, der afviste alt pomp og pragt, når det gjaldt ham selv.

Macbeth hører ikke til blandt de store Verdi-operaer. Det var første gang Verdi benyttede Shakespeare i en opera, og det lykkedes ikke at skildre den skotske verden med de uhyggelige hekse, dertil var den for italiensk. Operaen faldt ikke i det almindelige italienske publikums smag (*), (gjaldt dog ikke i de intellektuelle kredse, hvor Shakespeare var et ideal), for hvor var tenoren og hans arier, og sopranens rolle var utiltalende, og hvor var kærlighedshistorien? Den senere franske version (omskrevet til italiensk af Piave) kunne kun råde nogen bod på operaen, selvom der kom nogle højdepunkter. Men Macbeth pegede mod de mange nyskabelser, som Verdi gennemfører i sine senere værker, og der er sket det at Macbeth i nyere tid er faldet i publikums smag og i dag opføres hyppigt. I forbindelse med den franske version 1865 på Théâtre Lyrique, Paris, ændrede Verdi partituret under indtryk af de nye krav om et stort balletdivertissement i 3. akt stillede, og han ændrede slutningen, så man ikke ser Macbeths død, men et hyldestkor til den nye konge. Det er den reviderede version, der normalt opføres i dag. (*) Da man i 1846 opførte skuespillet Otello i Italien blev det en dundrende fiasko.  

Verdis værker opføres i operahuse over hele verden, ligesom temaerne fra nogle af hans værker for længst har slået rod i den folkelige kultur. Selv om hans arbejde er kritiseret for at bruge et almindeligt diatonisk tonesprog i stedet for et kromatisk og for at have en tendens til melodrama, dominerer Verdis mesterværker det almindelige operarepertoire 150 år efter at de blev komponeret. Af de 20 mest spillede operaer i sæsonen 2018-19 er de 5 af Verdi.

Om Shakespeares Macbeth.

Macbeth er et af de korteste stykker skrevet af William Shakespeare. Efter et stort slag, som Macbeth har gjort en stor indsats for at vinde, bliver han hædret med titlen “Thane of Cawdor”. Efter slaget rider han med sin bedste ven hjemefter, hvor de på vejen møder tre hekse, som forudsiger, at Macbeth vil blive Skotlands næste konge. Macbeth kommer hjem til sin kone, Lady Macbeth, og fortæller hende om forudsigelsen. Stærkt grebet af denne forudsigelse planlægger og udfører de mordet på Skotlands konge. Macbeth har sine tvivl, men Lady Macbeth overtaler ham ved at nære hans ambitioner. Efter de mange drab, der følger, bliver Lady Macbeth grebet af skyldfølelser, som hun ikke kan håndtere, og hun bliver langsomt mere og mere sindssyg. Til sidst begår hun selvmord uden for scenen.

Om virkelighedens Macbeth.

Macbeth var en skotsk konge, hvis regering blev markeret af en effektiv regering og fremme af kristendommen, men som er bedst kendt som morder og usurpartor i William Shakespeares tragedie. Shakespeares Macbeth har meget lidt lighed med den virkelige 11. århundrede skotske konge. Mac Bethad Mac Findláich, kendt på engelsk som Macbeth, blev født omkring 1005. Hans far var Finlay, Mormaer of Moray, og hans mor kan have været Donada, anden datter af Malcolm II. En ‘mormaer’ var bogstaveligt talt en højtstående adelsmand for en af ​​de gamle keltiske provinser i Skotland, men i latinske dokumenter er ordet som regel oversat i betydning af Earl. I august 1040 dræbte han den herskende konge, Duncan I, i kamp nær Elgin, Morayshire. Macbeth blev konge. Hans ægteskab med Kenneth III’s barnebarn Gruoch styrkede hans krav på tronen. I 1045 besejrede og slog Macbeth Duncan I’s far Crinan i Dunkeld. I 14 år synes Macbeth at have styret rimeligt, indført lov og orden og opmuntret kristendommen. I 1050 er han kendt for at have rejst til Rom til et paveligt jubilæum. Han var også en modig leder og lavede vellykkede togter over grænsen til Northumbria, England. I 1054 blev Macbeth udfordret af Siward, Earl of Northumbria, som forsøgte at bringe Duncans søn Malcolm Canmore, som var hans nevø, til tronen. I august 1057 blev Macbeth dræbt ved Slaget ved Lumphanan i Aberdeenshire af Malcolm Canmore (senere Malcolm III).

1. Akt

Macbeth og Banquo har sejret for Kong Duncan i en krig. På heden møder de nogle hekse. Heksene profeterer Macbeth, at han skal blive konge, og tilskyndet af sin magtbegærlige kone myrder han kong Duncan, der er gæst på hans borg, og udråber sig selv til konge. Kongeværdigheden gør ham dog ikke lykkelig, for heksene spåede også at Banquos klan skal regere Skotland.

2. Akt

I ængstelse over heksenes spådom om Banquos klan, beordrer Macbeth ham og hans søn Fleance myrdet. Banquo falder, men det lykkedes Fleance at flygte fra morderne. Under fejringen af Macbeths kongeværdighed viser Banquos ånd sig og skræmmer alle.

3. Akt

Forfærdet over det uhyggelige syn søger Macbeth råd hos heksene. De beroliger ham med at han skal herske så længe Birnamskoven ikke går imod ham, og lover at han ikke ville kunne dræbes af nogen kvindefødt.

4. Akt

Malcolm, søn af den myrdede Kong Duncan, nærmer sig sammen med Macduff Macbeths slot. Hver kriger bærer en gren fra Birnamskoven med sig, for at skjule hvor mange mænd hæren tæller. Macbeth tror at se Birnamskoven nærme sig og taber modet. Hans hustru er blevet vanvittig og går i søvne for til sidst at dø i sit vanvid. Macbeth dræbes i kamp af Macduff. Han er ikke født af en kvinde, men blev taget af sin mors liv ved kejsersnit. Heksenes spådom er gået i opfyldelse.

Dirigent: Daniel Barenboim er argentinsk-israelsk pianist og dirigent. Hans forældre er russiske jøder. Han har argentinsk, spansk, israelsk og palæstinensisk statsborgerskab. Barenboim blev først berømt som pianist. Som dirigent er han kendt for sit arbejde med orkestre bestående af såvel arabere som jøder og for sit samarbejde med palæstinenseren Edward Said. I 2001 vakte han furore i Israel ved at dirigere musik af Wagner. Barenboim modtog i 2009 den prestigefyldte Léonie Sonnings Musikpris. 2009 og 2014 dirigerede han Wienerfilharmonikerne ved den traditionelle nytårskoncert i Wien. Daniel Barenboim har modtaget mange præmier, herunder syv Grammy-priser, er æresdirigent for det britiske imperiers orden, Frankrigs Légion d’honneur både som øverstbefalende og storofficer, og den tyske Großes Bundesverdienstkreuz mit Stern und Schulterband. Sammen med den palæstinensisk-amerikanske lærde Edward Said fik han Spaniens Prins of Asturias Concord pris.

Instruktør: Harry Kupfer er tysk operainstruktør og akademiker (teatervidenskab). Var gennem længere tid leder af Komische Oper Berlin. Han har arbejdet på store operahuse og på festivaler internationalt. Kupfer har arbejdet i traditionen med realistisk ledelse som var udviklet af Walter Felsenstein og praktiseret især på Komische Oper Berlin. Kupfer har altid arbejdet individuelt med sangerne, heriblandt kormedlemmerne, og bad om talent for at optræde og giver troværdighed til handlingerne. Kupfer støtter Giorgio Strehlers tro på et “menneskeligt teater” (“menschliches Theater”). Tegnene er i traditionen med Bertolt Brechts metode til dialektisk teater altid placeret i historisk politisk sammenhæng, som i det mindste delvis bestemmer deres handlinger. Den 84-årige Kupfer har instrueret på et utal af operascener verden over, og han fortsætter sin karriere som instruktør.

Macbeth: Plácido Domingo er spansk-mexicansk tenor. Han slog sit navn fast i 70’erne som den førende italienske tenor, sammen med Luciano Pavarotti.  Plácido Domingo er blevet beskrevet i den internationale presse som ”Kongen af Opera”, ”en sand renæssancemand i musik” og ”den største operakunstner i moderne tid”. Han er hjemmevant på alverdens operascener, og i mere end et halvt århundrede har han sunget (optalt 2015) mere end 3.800 opførelser af 147 roller. Ikke kun er han en stor sanger, men han er også en der har gjort alt for at hjælpe den nye generation af sangere på vej. I de sidste mange år og nu her i sæson 2019-20 fortsætter han sin karriere, nu som bariton.

Lady Macbeth: Anna Netrebko er russisk sopran. Anna Netrebko har siden marts 2006 haft østrigsk statsborgerskab og er bosat i Salzburg og Wien. Hun blev opdaget af dirigenten og operachefen Valerij Gergijev og debuterede i 1994 som Susanna i Mozarts Figaros bryllup på Mariinskij-teateret i Sankt Petersborg. I 1995 havde hun sin første optræden i USA på San Francisco Opera som Ludmila i Glinkas Ruslan og Ludmila, og i 2002 debuterede hun på Metropolitan Opera som Natasja i Prokofjevs Krig og fred. Hun hører i dag blandt verdens førende sopraner. Hun har sunget på alle de førende operascener i verden, og derudover optrådt på festivals rundt omkring.  I 2016 i en alder af 45 udvidede hun sit repertoire som wagnersanger i Lohengrin.

Banquo: Kwangchul Youn er koreansk bas. Han voksede op på forældrenes landbrug uden elektricitet, til han var tolv. I en alder af sytten bemærkede man den ekstraordinære rigdom i hans stemme, og han begyndte at synge bas i et kirkekor. Hans forældre sendte ham til universitetet i Cheongju, hvor han begyndte sin oplæring. I 1988 debuterede han på operaen i Seoul. Han sang som gæst på en anden koreansk opera i rossini-, donizetti- og verdiroller. Han fortsatte sine studier i 1990/91 på Musikkonservatoriet i Sofia og 1991-1993 ved musikuniversitetet i Berlin. Han har vundet flere priser. En af de vigtigste for ham var i 1993, nemlig første præmie på “Concours International des Voix d’Opéra Plácido Domingo” Operalia i Paris.  Siden har han sunget mange gange med Plácido Domingo. Han har sunget på stort set alle store operascener i de store baspartier. Siden 2010 har han haft et professorat ved College of Music i Seoul National University.

Macduff: Fabio Sartori er italiensk tenor. Hans repertoire omfatter de store tenorroller. Han synger jævnligt på La Scala i Milano, Metropolitan Opera i New York, Wien Staatsoper, Arena di Verona og operahusene Zürich, Berlin, Madrid, Firenze, Rom, Chicago, Bologna, Parma og mange andre. Sartori har arbejdet med dirigenter som Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Daniele Gatti, Zubin Mehta, Riccardo Muti og Gianandrea Noseda.

 Malcolm: Florian Hoffmann er en ung tysk tenor. Han synger på flere af de store europæiske operahuse og optræder jævnligt med Konzerthausorchester i Berlin. Han har ligeledes sunget Mime og Loge i en børnepro-duktion af Der Ring des Nibelungen på 2011 Bayreuth Festival.

Tjenestepige: Evelin Novak er kroatisk sopran. I en alder af 12 startede hun sin sanguddannelse, fire år senere vandt hun to første præmier på internationale konkurrencer i Kroatien. I en alder af 17 år blev hun den yngste studerende på Music Academy i Graz. Evelin Novak er medlem af Staatsoper Berlin hvor hun synger de store sopranpartier.

Læge: Dominic Barberi er en ung tyskfødt skotsk bas-bariton. Han er uddannet fra Royal Conservatoire of Scotland i 2014. Efter eksamen har han arbejdet med Opera North i et år før han blev medlem af Berlin Staatsopers International Opera Studio for unge sangere. Udover opera optræder han også som koncertsanger.