ROMEO OG JULIE af Charles Gounod

Tirsdag d. 21. April kl. 19.30. Optagelse fra Wiener Staatsoper 2016

Gounods opera er baseret på Shakespeares udødelige historie om den umulige kærlighed mellem to unge fra hver sin familie, Montague og Capulet. Denne udgave er instrueret af Jürgen Flimm og dirigeret af Placido Domingo. To af tidens store stjerner – Juan Diego Florez og Aida Garifullina – synger titelrollerne.

Gounods opera er baseret på Shakespeares udødelige historie om den umulige kærlighed mellem to unge fra hver sin familie, Montague og Capulet, familier der er dødelige uvenner. Denne udgave er dirigeret af Placido Domingo, og med sig har han Aida Garifullina (Julie) som blev kåret af Plácido Domingo som “en af de mest spændende operadivaer i dag og i morgen”, og med sig har hun   verdensstjernen Juan Diego Florez som Romeo.

Charles Gounods opera efter Shakespeares stykke ligger betydelig nærmere originalen end Bellinis opera I Capuleti e i Montecchi fra 1830 over samme emne. Langt oppe i 1900-tallet var Gounods Romeo og Julie en af Parisoperaens populæreste forestillinger, ligesom den i mange år var den opera, der åbnede Metropolitans nye sæson. Det var to af datidens superstjerner, Adelina Patti og Jean de Reszké, der sang titelrollerne på parisoperaen i sin tid.

Charles-François Gounod var fransk komponist. Han er bedst kendt for operaerne Faust og Romeo og Julie.   Gounod bragte fornyelse til den store franske opera, efter at Meyerbeers Grand Opera med betoning på det politiske havde domineret. Med operaer som Faust og Romeo og Julie blev det det enkelte individ og dettes følelser, der blev bragt i centrum. Gounod skrev ni operaer, men ud over ovennævnte to blev de øvrige ingen større succes. Gounods mor der var pianist, var hans første klaverlærer. Han blev senere optaget på konservatoriet, hvor han studerede under Fromental Halévy. I 1839 vandt Gounod Prix de Rome for sin kantate. Han tog derefter til Italien, hvor han studerede Palæstrinas musik. I 1851 skrev Gounod sin første opera, Sappho, men den var ikke nogen stor succes. Det var med Faust fra 1859, der bygger på Goethes skuespil, at Gounod fik sit gennembrud. Faust er Gounods bedst kendte værk. I 1867 fulgte premieren på den romantiske og melodiøse Romeo og Julie (Roméo et Juliette), der bygger på Shakespeares skuespil. Fra 1870 til 1875 boede Gounod i England, hvor han var chefdirigent for det der nu er Royal Choral Society. I denne periode skrev Gounod megen musik for stemmer og kor.  Senere i livet skrev Gounod mange religiøse værker. Hans “Ave Maria” er skrevet over Bachs Præludium i C-dur. Hans oratorier og kantater er for følelsesbetonede for den moderne smag. De var meget populære i det victorianske England. Han var både en dygtig og særpræget harmoniker, melodiker og instrumentator.

Prolog

Et kor fortæller historien om den langvarige fjendtlighed mellem Montague- og Capulet-familierne og om kærligheden mellem deres børn, Roméo og Juliette.

1.Akt

Ved et maskebal i Capulets palads mødes Juliette, værtens livlige datter, og Roméo for første gang og bliver forelskede. Men Roméo er søn af Montague-familien, Capuleternes gamle fjender. Roméo og Juliette ved, at deres kærlighed skal forblive hemmelig.

2. Akt

Senere den nat ser Roméo efter Juliette i Capulets’ have. Da Juliette viser sig på sin balkon, erklærer Roméo hende sin kærlighed, og de lover at gifte sig med hinanden.

3. Akt

Roméo, Juliette og hendes amme Gertrude ankommer til munken Laurences celle ved daggry. Munken vier de to i håb om, at deres kærlighed kan svække hadet mellem deres familier. Men hadet mellem Capuletterne og Montagerne bliver uoverkommelig samme bryllupsdag, da Juliettes fætter Tybalt dræber Roméos bedste ven Mercutio, og Roméo hævner dette ved at dræbe Tybalt. Hertugen af ​​Verona ankommer, og begge fraktioner trygler om retfærdighed. Roméo bliver udvist fra Verona.

4. Akt

Roméo tilbringer i hemmelighed sin bryllupsnat med Juliette. Hun tilgiver ham for at have dræbt Tybalt, og de beroliger hinanden med deres kærlighed, før Roméo er tvunget til at forlade hende og gå i eksil. Juliettes far kommer tilstede: Juliette skal giftes med Paris den samme dag. For at genforene de elskende og for at forhindre tvangsægteskabet giver munken Laurence Juliette en portion eliksir for at få hende til at virke død. Når hun vågner, siger munken, vil hun have sin Roméo ved siden af ​​sig. Juliette drikker eliksiren. Hendes far og gæsterne ankommer for at føre hende til kapellet. Juliette kollapser, som var hun død.

5. Akt

I Capulet-familiens krypt, hvor Juliette er lagt, kommer Roméo tilstede. Da Laurence’ forklarende brev ikke har nået ham, mener han også, at hun er død og drikker gift i desperation. Juliette vågner, og de deler en endelig drøm om fremtiden sammen. Da Juliette indser, at Roméo er ved at dø, dolker hun sig selv. De elskende beder Gud om tilgivelse og dør sammen.

Dirigent: Plácido Domingo er spansk-mexicansk tenor. Han slog sit navn fast i 70’erne som den førende italienske tenor, sammen med Luciano Pavarotti.  Plácido Domingo er blevet beskrevet i den internationale presse som ”Kongen af Opera”, ”en sand renæssancemand i musik” og ”den største operakunstner i moderne tid”. Han er hjemmevant på alverdens operascener, og i mere end et halvt århundrede har han sunget (optalt 2015) mere end 3.800 opførelser af 147 roller. Ikke kun er han en stor sanger, men han er også en der har gjort alt for at hjælpe den nye generation af sangere på vej. I de sidste mange år og nu her i sæson 2019-20 fortsætter han sin karriere, nu som bariton. Domingo er uddannet som musiker fra det Nationale Mexicanske Musikkonservatorium. Udover at være operasanger dirigerer han også både i operahuse og koncertsale.

Instruktør: Jürgen Flimm er en tysk teater- og operainstruktør og teaterleder. Efter at have etableret sig som en af ​​regiteatrenes eksponenter har Flimm ledet berømte teatre og festivaler. Har instrueret i alle verdens store operahuse.

Juliette: Aida Garifullina er russisk sopran. Hun vandt Operalia konkurrencen i 2013 og har sunget på Mariinsky, St. Petersborg og Wiener Staatsoper. Hun har ligeledes en kontrakt om indspilninger med Decca. Hun er siden sæsonen 2014 medlem af Wiener Staatsoper. I 2017 udgav hun via Decca en cd med 15 arier. Aida Garifullina er blevet kåret af Plácido Domingo som: “en af de mest spændende operadivaer i dag og i morgen”. Hun gæsteoptræder i de største operahuse.

Roméo: Juan Diego Flórez er peruviansk tenor, især kendt for sine roller i bel canto operaer. Efter sin uddannelse i Peru fortsatte han hos Marilyn Horne i USA og siden i Italien. Fra den klassiske musikverden har Flórez modtaget Premio Abbiati 2000 (tildelt af italienske kritikere til årets bedste sanger) derudover har han modtaget Rossini d’oro, Bellini d’oro, Premio Aureliano Pertile, Tamagno prisen, og til sin 2001 optræden i Søvngængersken på La Scala tildelt L’Opera-prisen (Migliore Tenore). I 2007 modtog han sit lands højeste æresbevisning, ridderkorset og i 2009 blev Flórez nomineret for den bedste klassiske sangpræstation i 52. Grammy Awards for sit album, ”Bel Canto Spectacular.” Hans speciale er bel canto operaerne af Bellini, Rossini og Donizetti, her hører han til blandt i fremmeste tenorer i verden i dag. Han er bosiddende i Italien.

Broder Laurent: Dan Paul Dumitrescu er rumænsk bas. Umiddelbart efter afslutningen af ​​sine studier ved Musikhochschule i 1997 havde han et engagement i Bukarest Opera House. Han er vinder af flere internationale og nationale konkurrencer. I 2000 debuterede han på Wiener Staatsoper og er siden september 2001 med i huset ensemble. Hans repertoire inkluderer mere end 60 basroller.  

Fyrsten: Alexandru Moisiuc er rumænsk bariton. I 1980 begyndte han sine operastudier på Porumbescu Music Academy.  I 1992 blev han 1. solist på Nationaloperaen i Temesvar, og to år senere medlem af Wiener Staatsoper, hvor han har været solist siden. I 1990 begyndte han at arbejde som sanglærer ved Bucharest Music Academy. Hans repertoire inkluderer mere end 60 af de vigtigste roller, der spænder over fire århundreder fra Monteverdi til Schönberg.             

Paris: Igor Onishchenko er en ung russisk bariton.  Han optræder på Wiener Staatsoper og på operaerne Ravenna, Santiago de Chile, Toulouse, Salzburg Festival m.fl.  

Benvolio: Martin B. Müller er tysk tenor. Han afsluttede sit operastudie med diplom for opera og koncertsang. Mens han var studerende, deltog han aktivt i mesterklasser. Han er stipendiemodtager af Richard-Wagner-Verband og vinder af City of Paderborns internationale pris for fremme af kultur. Gæsteoptræden har bragt Martin B. Müller til Bodensee-festivalen, til Statsteatret i Detmold og til Freiburg-teatret. På området for oratoriemusik har han optrådt i Danmark, Frankrig, Ungarn og Japan.

Mercutio: Gabriel Bermudez er spansk bariton tilknyttet Wiener Staatsoper.

Capulet: Wolfgang Bankl er østrigsk bas tilknyttet Wiener Staatsoper.                

Tybalt: Carlos Osuna er mexicansk tenor tilknyttet Wiener Staatsoper. Er også efterspurgt koncertsanger. 

Gertrude: Rosie Aldridge er engelsk mezzosopran. Hun var medlem af ensemblet på Wiener Staatsoper 2016-2018. Hun synger i flere store operahuse i Europa.

×
Denne hjemmeside anvender Cookies af hensyn til sidens funktionalitet.