I Masnadieri

Søndag 8. november kl. 15:00

Handlingen drejer sig om konflikten mellem to aristokratiske brødre, Karl og Franz Moor. Den karismatiske, men oprørske studerende Karl, der er endt som røver, er dybt elsket af sin far. Den yngre bror, Franz, fremstår som en kold, beregnende skurk, der vil fjerne Karl som arving. Baseret på Schillers ”Røverne” er operaen en af Verdis tidlige fra 1847 komponeret til et London publikum og dirigeret af Verdi ved premieren. Det er David McVicar, en af verdens mest prestigefyldte instruktører, der vendte tilbage til La Scala med denne dramatiske produktion.

Handlingen drejer sig om konflikten mellem to aristokratiske brødre, Carlo og Francesco Moor. Den karismatiske, men oprørske studerende Carlo, der er endt som røver, er dybt elsket af sin far. Den yngre bror, Francesco, fremstår som en kold, beregnende skurk, der vil fjerne Carlo som arving. Baseret på Schillers ”Røverne” er operaen en af ​​Verdis tidlige fra 1847, komponeret til et London publikum og dirigeret af Verdi ved premieren. Det er David McVicar, en af verdens mest prestigefyldte instruktører, der vendte tilbage til La Scala med denne dramatiske produktion.                                                                       Varighed: ca. 2t. 10m. ex. pause.

I Masnadieri: Selv mens Verdi arbejdede på Macbeth, havde han skrevet en prosalibretto over Schillers ”Røverne”, som hans gode ven, digteren Maffei, skulle oversætte til vers. Operaen blev skrevet til Hendes Majestæts Teater i London, hvor Verdi forberedte en stor del af den i samarbejde med Maffei, med hvem han delte et hjem for ikke at spilde tid. En af sangerne på Hendes Majestæt Teater var Jenny Lind, som Verdi satte meget højt og tildelte rollen som Amelia. Premieren den 22. juli 1847 med Verdi som dirigent var sæsonens største begivenhed med blandt andet deltagelse af dronning Victoria, prins Albert og hertugen af ​​Wellington. Operaen fik impresario Benjamin Lumley til at tilbyde Verdi ledelse af Hendes Majestæts Teater og muligheden for at skrive en opera om året i ti år, men til trods for løftet om en høj løn afviste Verdi. Selve operaen blev imidlertid mødt med sej kritik. Den ungdommelige inderlighed og stærke sociale kritik i Schillers skuespil manglede i den italienske operaversion, og Verdi blev beskyldt for at fokusere for meget på den store tenorrolle og derfor ikke drage fordel af den unikke mulighed for at have Jenny Lind i den kvindelige hovedrolle.

Giuseppe Fortunino Francesco Verdi 1813-1901 var italiensk romantisk komponist, der primært komponerede opera. Han var en af det 19. århundredes mest indflydelsesrige komponister. Han følger den franske og tyske indflydelse og bryder med sin tids bel-canto-klichéer og stiller sangen i musikdramaets tjeneste. 

Han komponerede blandt andet en række operaer med politiske budskaber. I 1850’erne opnåede hans kunst verdensry. Verdi var også en stor patriot og meget aktiv i processen for Italiens samling, der fandt sted i 1860. Han var deputeret i det første republikanske parlament i Torino 1850 og senere senator i Rom 1860. Han oplevede store kunstneriske sejre, men også kunstneriske nederlag og familiære tragedier, som han aldrig kom sig over. Verdi havde mere eller mindre trukket sig tilbage til sin landejendom, da hans anden kone Peppina, Giulio Ricordi og Arrigo Boito fik lokket Verdi til at skabe sine ypperligste og bedste operaer, Otello og Falstaff En medvirkende årsag kunne være Verdis kærlighed til Shakespeare. Verdi var 80 da hans Falstaff havde urpremiere. Da Verdi engang blev spurgt om hvilket af hans arbejder han betragtede som sit største, svarede han ”Det kan der ikke herske tvivl om, det er det hvilehjem for ældre musikere og sangere jeg har bygget i Milano.” Et storslået menneske, der afviste alt pomp og pragt, når det gjaldt ham selv.

Akt 1:  Grev Massimiliano Moor har to sønner, Francesco og Carlo. Sidstnævnte har forladt det fædrene hjem og tilsluttet sig en røverbande. Han er dog træt af sit liv, har skrevet til sin far og bedt om tilgivelse. Da han modtager et brev, håber han, at det kommer fra hans far, men bliver skuffet, fordi Francesco har fået fingre i det og nu sender besked om, at Carlo vil blive fængslet, hvis han vender hjem. Carlo beslutter at blive hos røverne og bliver deres leder. Francesco har til hensigt at arve boet og har bedt tjeneren Arminio forklæde sig som soldat og fortælle, at Carlo er faldet i en kamp. Han bringer Arminio til faderen, der længes efter sin elskede søn Carlo. Denne bliver plejet af sin niece Amelia, som er forlovet med Carlo, og da den forklædte Arminio fortæller om Carlos død i Prag og nævner, at det var hans sidste ønske, at Amelia gifter sig med Francesco i stedet, falder den gamle mand til gulvet, tilsyneladende død. Amelia sørger over, at Carlo aldrig har elsket hende, og Francesco sejrer.

Akt 2.  Amelia kommer for at bede ved sin onkels grav og får at vide af den angrende Arminio, at hverken Carlo eller grev Massilimiliano er død. Francesco vil have, at de skal fejre deres bryllup, men hun slipper væk. Carlo har formået at befri sin ven Rolla fra et fængsel i Prag og sætte ild på byen, men røverne forfølges og flygter.

Akt 3:  Amelia er flygtet ud i skoven for at undslippe Francesco. Her møder hun Carlo, der nu hører sandheden om Francescos svindel. Grev Massilmiliano har gemt sig i en nærliggende ruin, og da Arminio bringer mad, er han overrasket over Carlo, som således finder sin far. Han genkender ikke sin længe savnede søn, men fortæller, at Francesco forsøgte at begrave ham, selvom han ikke var død, men bare bevidstløs. Carlo sender straks sine røvere ud for at fange Francesco.

Akt 4:  Francesco har i et mareridt oplevet dommedag og har derfor henvendt sig til en præst. Denne siger, at de værste synder er mord på bror og far, og Francesco beder om tilgivelse for sine synder, men præsten nægter. Så skynder Francesco sig ud i skoven for at bekæmpe røverne, der angriber slottet. Carlo er stadig i ruinen med sin far. Røverne vender tilbage og meddeler, at de ikke har været i stand til at finde Francesco, men da de bringer Amelia frem, kan Carlo ikke længere skjule, hvem han er, og indrømmer samtidig, at han er lederen af ​​røverbanden. Amelia vil stadig have ham som sin mand, men Carlo skammer sig så meget over sit liv, at han dræber hende med sin dolk, så hun ikke skal dele hans uheldige skæbne.

Dirigent: Michele Mariotti er italiensk dirigent og har siden 2014 været musikdirektør for Teatro Comunale di Bologna. Mariotti hører til blandt tidens største dirigenter. Han dirigerer i alle de største operahuse i verden og samarbejder med de største stjerner. Han har ligeledes dirigeret de fineste orkestre i verden.

Teatro alla Scalas kor og orkester.

Instruktør: David McVicar er en af ​​verdens mest prestigefyldte instruktører, der vender tilbage til la Scala med en ny produktion af I Masnadieri efter sin vellykkede co-produktion af Les Troyens med Covent Garden i 2014. Han havde stor succes med Glucks Orphée et Eurydice i 2018, for ikke at nævne en række af roste Verdi-produktioner. McVicar har en tætpakket international kalender.

Massimiliano: Michele Pertusi er italiensk bas. Som kun 19-årig vandt han “voci verdiane” konkurrencen. Derefter gik det stærkt på de store italienske operascener. Han synger på alle de store operascener rundt omkring i verden, og hans repertoire omhandler de store bas-partier i italiensk og fransk opera.

Carlo: Fabio Sartori er italiensk tenor. Han er især kendt for sine fortolkninger af italienske roller af Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini og af Verismo. Han er regelmæssig gæst på La Scala. Han optræder på de fleste store europæiske operascener.

Francesco: Massimo Cavalletti har med sin rige, robuste bariton og sit overbevisende skuespil hurtigt etableret sig på scenerne i de mest prestigefyldte operahuse og festivaler i hele verden.  

Amalia: Lisette Oropesa er amerikansk lyrisk koloratursopran. Hun har et bredt repertoire, der inkluderer værker af Gluck, Händel, Mozart, Rossini, Donizetti, Wagner, Verdi, Bizet, Massenet og Puccini.  Hun har især gjort sig bemærket i rollerne som Susanna, Gilda, Constanze, Lucia og Manon.

×
Denne hjemmeside anvender Cookies af hensyn til sidens funktionalitet.