Madame Butterfly

Søndag 7. februar 2021 kl. 15:00


En japansk tragedie i 3 akter af Giacomo Puccini – Teatro alla Scala 2016

I Japan køber den amerikanske skibsofficer Pinkerton en ung kone til sig selv – geishaen Madama Butterfly. Det hele er et spil for ham, men Cio-Cio San, som geishaen kaldes, tager sin rolle som amerikansk hustru meget alvorligt. Hun skærer alle bånd til sin egen kultur og sin baggrund over. Da deres søn fødes, bliver Pinkertons handlemåde et spørgsmål om liv og død. På åbningsaftenen for sæson 2016/17 viste La Scala Puccinis originale værk fra 1904 i en malerisk ny produktion af Alvis Hermanis. Det er versionen fra 1906 der normalt opføres.

Varighed: ca. 2t. 10m. ex pause

I sommeren 1900 så Puccini David Belascos skuespil ”Madam Butterfly ” i London. Puccinis kendskab til engelsk var ringe, men han blev grebet af handlingen og overvejede at lave en 1. akts opera over stykket. Han gjorde omfattende studier ved at lytte til japansk folklore og i samtaler med den japanske gesandt i Viareggio. I Milano så han den japanske skuespillerinde Sada Yacco. Han studerede hendes sprogmelodi for at få operaen (nu i 2. akter) til at virke så ægte som muligt. Puccini selv anså Madama Butterfly som sin mest avancerede opera. For Puccini blev det en dyb skuffelse, da den udviklede sig til en af de helt store skandaler på La Scala (uropført 17.feb.1904), hvor hans modstandere gjorde alt for at ødelægge forestillingen. Puccini trak operaen tilbage og omarbejdede den, nu med et orkestralt mellemstykke. I den nye form havde ”Madam Butterfly” premiere 28. maj 1904 i Teatro Grande i Brescia, hvor den blev en triumf. Operaen blev hurtigt opført på betydelige operahuse. Den endelige udgave, nu i 3. akter, blev uropført i Paris 1906.

Giacomo Puccini (1858-1924). Puccinis stil er affærdiget af musikforskere. Det kan være fordi Puccini lagde vægt på melodier og en indlysende folkelig appelkraft og manglede “dybde”. Men nu mere end 115 år efter opførelsen af premieren på hans første succesopera, La Boheme, vedbliver hans operaer at dominere på alverdens operascener. En opgørelse over de mest spillede operaer i 2019/20 viser Madama Butterfly på 8 pladsen (La Boheme 3 og Tosca 10). Seriøse musikkritikere og historikere har understreget, at Puccini ikke hører til blandt de virkelig store komponister, men det er et faktum, at operaens historie for det brede publikum starter med Mozart og ender med Puccini.

Puccinis orkestrering viser stærk indflydelse fra Verdi og endda Wagner. Den tilpasses specifikke orkestrale konfigurationer og orkesterfarver til det dramatiske øjebliks krav. Hans operaer opviser en enestående beherskelse af orkestrets farver og en særlig evne til at skabe atmosfære gennem orkestret.

Puccinis værkers struktur er bemærkelsesværdig. Selv om det i et vist omfang er muligt at opdele hans operaer i arier eller “numre” (som hos Verdi), fremviser hans partiturer generelt et stærkt konstant gennemløb, måske endnu et udtryk for Wagners indflydelse. Som Wagner anvendte Puccini ledemotiver i forbindelse med roller og følelser. Dette er tydeligst i Tosca, hvor de tre akkorder, der markerer indledningen på operaen, bruges i forbindelse med Scarpia: Det nedadgående messingmotiv (vivacissimo con violenza) er forbundet med det diktatoriske regime i Rom. Klarest er det med Angelotti, et af regimets ofre. Harpearpeggio’en i forbindelse med Toscas entré og arien Vissi d’arte symboliserer Toscas religiøse følelser. Den stigende-faldende klarinetskala angiver Marios lidelse og hans kærlighed til Tosca. Flere motiver er knyttet til Mimi og bohemerne i La Bohème og Cio-Cio-Sans selvmord i Madama Butterfly. I modsætning til Wagner er Puccinis motiver statiske. Hvor Wagners motiver udvikler sig til mere komplicerede figurer i samklang med personernes udvikling, forbliver Puccinis uændrede operaen igennem.

Et andet karakteristisk træk ved Puccinis værker er brugen af talen som canto parlando, det vil sige, at personerne udveksler korte sungne sætninger, som om de var i samtale. Puccini er også kendt for sit melodiske talent, og mange af hans melodier har opnået varig popularitet.  Det er sjældent, at der ikke er Pucciniarier med, når en operasanger udgiver et soloalbum.

Som noget usædvanligt for handlingen hos italienske komponister, finder mange af Puccinis operaer sted uden for Italien på eksotiske steder som Japan (Madama Butterfly), guldminernes Californien (La fanciulla del West), Paris og Rivieraen (La Rondine) og Kina (Turandot).

1 akt
Den amerikanske søløjtnant Pinkerton lejer et hus på en bakke i Nagasaki, Japan, til sig selv og sin tilkommende kone (geisha) “Butterfly”. Hendes rigtige navn er Cio-cio-san, (CIO-CIO, udtales “chocho”), det japanske ord for “sommerfugl”. Hun er en 15-årig japansk pige, som han gifter sig med for nemheds skyld, da han agter at forlade hende, når han finder en ordentlig amerikansk hustru, da japanske skilsmisselove er meget slappe. Den amerikanske konsul Sharpless forsøger at advare Pinkerton mod at lege med Butterflys følelser, men Pinkerton agter ikke at tage ægteskabet alvorligt. Brylluppet skal foregå ved huset. Butterfly var så glad for at gifte sig med en amerikaner, at hun tidligere i hemmelighed var konverteret til kristendommen. Butterflys onkel, en buddhistisk præst, dukker ubuden op, han har fundet ud af, at hun havde konverteret og forbander hende og beordrer alle gæster til at forlade stedet, hvilket de gør. Pinkerton trøster hende med glødende kærlighedserklæringer. Pinkerton og Butterfly synger en kærlighedsduet og forbereder sig på at tilbringe deres første nat sammen.

2 akt
Tre år senere. Butterfly venter sammen med sin tjenestepige Suzuki og sin 3-årige søn stadig på, at Pinkerton vender tilbage. Han havde forladt hende kort efter deres bryllup. Hendes tjenestepige Suzuki forsøger at overbevise hende om, at han ikke kommer tilbage, men Butterfly vil ikke lytte til hende. Den amerikanske konsul, Sharpless, kommer til huset med et brev, som han har modtaget fra Pinkerton, som beder ham om at bringe nogle nyheder til Butterfly: at Pinkerton kommer tilbage til Japan. Sharpless kan dog ikke få sig selv til at afslutte oplæsningen, fordi Butterfly bliver meget lykkelig over at høre, at Pinkerton kommer tilbage. Sharpless spørger Butterfly, hvad hun ville gøre, hvis Pinkerton ikke var vendt tilbage. Hun afslører så, at hun fødte Pinkerton en søn, efter at han havde forladt hende, og beder Sharpless om at fortælle ham dette.

3 akt
Fra bakkens hus ser Butterfly Pinkertons skib ankomme i havnen. Hun og Suzuki forbereder hans ankomst og venter. Suzuki og barnet falder i søvn, mens Butterfly forbliver oppe hele natten og venter på hans ankomst. Suzuki vågner om morgenen, og Butterfly falder endelig i søvn. Sharpless og Pinkerton ankommer til huset sammen med Pinkertons nye amerikanske kone, Kate. De er kommet, fordi Kate har indvilget i at tage sig af barnet. Men da Pinkerton ser, hvordan Butterfly har indrettet huset til hans tilbagevenden, indser han, at han har gjort en stor fejl. Han indrømmer, at han er en kujon, og kan ikke se hende, han forlader Suzuki og huset, og han får Sharpless og Kate til at bringe nyheden til Butterfly. Butterfly er villig til at opgive sit barn, hvis Pinkerton selv kommer for at se hende. Derefter beder hun til statuer af sine forfædres guder, siger farvel til sin søn og giver ham bind for øjnene. Hun placerer et lille amerikansk flag i hænderne på ham og går bag en skærm, her skærer hun sin hals over med sin fars harakiri kniv. Pinkerton kommer tilbage, men for sent, og Butterfly dør.

Dirigent: Riccardo Chailly er italiensk dirigent. I 1973 blev han assistent for dirigenten Claudio Abbado ved La Scala i Milano, hvor han debuterede som dirigent i 1978. Riccardo Chailly dirigerede i begyndelsen af sin internationale karriere mest opera (bl.a. i Milano, Wien, London og New York), men han har senere koncentreret sig om koncertvirksomhed. Siden 2005 har Chailly været leder af operaen og samtidig kapelmester ved Gewandhausorkesteret i Leipzig, med hvilket han har foretaget betydelige cd-indspilninger af Ludwig van Beethovens og Johannes Brahms’ symfonier. Pr. 1.1.2015 blev Riccardo Chailly udnævnt til chefdirigent og senere musikdirektør ved La Scala i Milano.

Instruktør: Alvis Hermanis er lettisk skuespiller, dramatiker, teaterdirektør og scenograf. Da et schweizisk kulturmagasin i 2012 adspurgte teatereksperter fra 20 forskellige lande, var Hermanis på listen over de ti mest indflydelsesrige europæiske teaterpersonligheder i det seneste årti. Hermanis har instrueret flere teaterstykker i Østrig, Tyskland, Rusland, Schweiz blandt andre. Han har en langvarig karriere bag sig i tysktalende teatre

Cio-Cio San (Madama Butterfly): Maria José Siri er uruguayansk sopran. Hun er blandt dagens førende sopraner i et repertoire, der omfatter mange af Verdis og Puccinis heltinder såvel som ikoniske Verismo-roller. Siri steg til international berømmelse, da hun sejrede i indvielsen af ​​Teatro alla Scalas sæson 2016/2017, hvor hun debuterede i titelrollen i Madama Butterfly, dirigeret af Riccardo Chailly. Hun blev straks en af ​​de mest efterspurgte i rollen som Cio-Cio-San, hvor hun bragte den japanske Geisha til mange prestigefyldte operahuse, såsom Wiener Staatsoper, den bayerske statsopera München og Deutsche Oper Berlin. Maria José Siri er modtager af ​​Oscar della Lirica i 2017 i kategorien ”bedste sopran.”

Pinkerton: Bryan Hymel er amerikansk tenor. Hymel blev kendt da han i en alder af 19 vandt i Verdi Aria-konkurrence på Aspen Music Festival i Aspen, Colorado. Et år senere var han en storslået finalist i Metropolitan Opera National Council Auditions – hvor han var den yngste deltager. Han modtog et stipendie fra George London Foundation for Singers. Hymel synger i de store operahuse rundt omkring i verden.

Suzuki: Annalisa Stroppa  er en ung italiensk mezzosopran, som på få år har indtaget nogle af verdens mest prestigefyldte operahuse.  

Sharpless: Carlos Álvarez er spansk bariton, der har haft en stor international operakarriere siden de tidlige 1990’ere.

×
Denne hjemmeside anvender Cookies af hensyn til sidens funktionalitet.