Notre Dame de Paris – Live

Onsdag 21. april 2021 kl. 19:15

Ballet i 2 akter og 13 scener – Koreografi Roland Petit – Musik Maurice Jarre.

Roland Petits første stykke til Paris Opera Ballet i 1965, Notre-Dame de Paris, samler alle ingredienserne i et storslået skue. Balletten blev inspireret af Victor Hugos mesterværk med dets farverige karakterer: den smukke Esmeralda, den rørende Quasimodo, den machiavelliske Frollo og den skønne Pheobus. Med farverige og grafiske kostumer af Yves Saint Laurent og scenografi af maleren René Allio genskaber disse fabelagtige kunstnere pragten ved den parisiske katedral. Den overrumplende koreografi, der udføres af det fremragende ensembles uovertrufne dansere, giver balletten den udtryksfulde styrke af storhed og karakterer i dette værk om kærlighed og død.

Varighed: ca. 2t. 30m. inkl. pause.

Victor Hugo begyndte at skrive Notre-Dame de Paris i 1829, stort set for at gøre sine samtidige mere opmærksomme på værdien af ​​den gotiske arkitektur, som blev forsømt og ofte ødelagt for at blive erstattet af nye bygninger eller erstattet med udskiftning af dele af bygninger i en nyere stil. F.eks. var de middelalderlige farvede vinduer i Notre-Dame de Paris erstattet af hvidt glas for at lade mere lys ind i kirken. Dette forklarer de store beskrivende sektioner i bogen, som langt overstiger historiens krav. Et par år tidligere havde Hugo allerede offentliggjort et papir med titlen Guerre aux Démolisseurs (krig mod demolierne), der specifikt havde til formål at redde Paris’ middelalderarkitektur. Aftalen med hans oprindelige udgiver, Gosselin, var, at bogen skulle være færdig samme år, men Hugo blev konstant forsinket på grund af kravene fra andre projekter. I sommeren 1830 krævede Gosselin, at Hugo skulle færdiggøre bogen inden februar 1831. Fra september 1830 arbejdede Hugo derefter nonstop på projektet.

Historien foregår i Paris i 1482 under Louis XI ‘s regeringstid. Den smukke sigøjnerske Esmeralda tiltrækker mange mænd, inklusive kaptajn Phoebus og Pierre Gringoire, men især Quasimodo og hans vogter præsten Claude Frollo. Frollo er splittet mellem sine tvangstanker om Esmeralda og reglerne i Notre Dame-katedralen. Han beordrer Quasimodo til at kidnappe hende, men Quasimodo bliver fanget af Phoebus og hans vagter, der redder Esmeralda. Gringoire, der forsøgte at hjælpe Esmeralda, men blev slået ud af Quasimodo, er ved at blive hængt af tiggere, da Esmeralda redder ham ved at acceptere at gifte sig med ham i fire år.

Den følgende dag dømmes Quasimodo til at blive sat til offentligt skue. Han beder om vand. Esmeralda ser hans tørst og tilbyder ham vand. Det redder ham, og hun vinder hans hjerte.

Senere arresteres Esmeralda, tiltalt for forsøget på at dræbe Phoebus, som Frollo faktisk forsøgte at dræbe i jalousi efter at have set ham forsøge at forføre Esmeralda. Hun bliver dømt til døden ved hængning. Da hun bliver ført til galgen, svinger Quasimodo sig ned ved klokketorvet i Notre-Dame, griber hende og fører hende til katedralen og beskytter hende midlertidigt – under loven om helligdom – mod arrestation.

Frollo oplyser senere Gringoire om, at Parlamentets domstol har stemt for at fjerne Esmeraldas ret til beskyttelse i helligdommen, så hun ikke længere kan søge husly i katedralen og vil blive ført væk for at blive dræbt. Clopin, sigøjnerners leder, hører nyhederne fra Gringoire og indkalder borgere i Paris til at komme til katedralen og redde Esmeralda.

Da Quasimodo ser sigøjnerne, antager han, at de er der for at skade Esmeralda, så han leder dem væk. På samme måde tror han, at kongens mænd vil redde hende, og prøver at hjælpe dem med at finde hende. Hun reddes af Frollo og Gringoire. Men efter endnu et mislykket forsøg på at vinde hendes kærlighed, forråder Frollo Esmeralda ved at overgive hende til tropperne og ser til, mens hun bliver hængt. Da Frollo griner under Esmeraldas hængning, skubber Quasimodo ham fra Notre Dames højde til hans død. Med intet tilbage at leve for forsvinder Quasimodo og ses aldrig igen.

I originalen findes Quasimodos skelet mange år senere i en massegrav, som de fattige og kriminelles kroppe blev kastet i, hvilket antyder, at Quasimodo havde søgt Esmeralda blandt de forfaldne lig og havde lagt sig ved siden af ​​hende for selv at dø. Da vagterne forsøger at trække de omfavnende skeletter fra hinanden, smuldrer de begge og bliver til støv.

Dirigent: Jean-François Verdier

 Orchester de l’Opéra national de Paris

Medvirkende.

Stjerner, første dansere og balletkorpset med eleverne fra skolen.

Figurer: Esmeralda, danserinde – Quasimodo, klokker – Pierre Gringoire, forfatter – Clopin Trouillefou, sigøjnerkonge – Claude Frollo, præst – Phoebus, kaptajn – Djali, Esmeraldas ged.

×
Denne hjemmeside anvender Cookies af hensyn til sidens funktionalitet.