Søvngængersken

Søndag 10. januar 2021 kl. 15:00

La sonnambula
Opera semiseria i 2 akter af Vincenzo Bellini
Teatro la Fenice 2014

Bellinis La sonnambula er ægte bel canto, hvis særkende er virtuos sang fremfor historie og stormusikalsk udvikling, og sværhedsgraden af de sanglige udfordringer er åbenbar for enhver. Det var datidens store sopran Giuditta Pasta (valgt af Bellini) der sang ved uropførelsen. I det 20. århundrede havde sangere som Maria Callas og Joan Sutherland stor succes i rollen som Amina (Søvngængersken). Sopranen Jessica Pratt løfter smukt arven som Amina i denne historie om forvikling og misforståelse, der foregår blandt et rejseselskab af skiturister i Alperne i 30’erne.                                                                                

Varighed: ca. 2t. og 20m. ex. pause.

Vincenzo Bellini (1801–1835) var italiensk operakomponist født på Sicilien. Han skrev 10 operaer, heraf La sonnambula / Søvngængersken (1831), Norma (1831) og Puritanerne (1835). – La sonnambula havde premiere i Milano den 6. marts 1831. Operaen betragtes i vid udstrækning som komponistens første ægte mesterværk, og den første af Bellinis store opera-trio, der består af La sonnambula, Norma og I Puritani, hvilket bragte ham international berømmelse. Premieren var en triumf, med komponisten og sangere kaldet på scenen omkring 20 gange. Operaen blev derefter opført i byer som London, New York, Skt. Petersborg, Helsinki og Konstantinopel i 1830’erne og 40’erne. Bellinis fintformede og uendeligt sangbare melodier vandt tidens publikum overalt. Bellini skrev også en obokoncertino, en håndfuld solosange og korværker til kirkebrug. Herudover skrev han symfonier og kammermusik. Han var elev af Zingarelli, men lærte formodentligt mest ved selvstudium af Haydn, Mozart og Pergolesi. Han slog igennem i 1827 med sin første opera Il Pirata og vandt verdensry med I Capuleti ed i Montecchi (“Romeo og Julie”, 1831). Operahuset Teatro Massimo Bellini, der ligger i Catania, er opkaldt efter komponisten. Bellini selv var en usædvanlig varmhjertet og vindende ung mand, og hans alt for tidlige død (34) føltes som et næsten uerstatteligt tab. Rossini, Donizetti og Bellini regnes for de tre største komponister i første halvdel af 1800’tallet.

I mange romantisk-historiske operaer tjener stoffet som et påskud til at skildre samtidens fænomener. For Bellini i 1830’ernes Italien var det i mindre grad det rent politiske der interesserede ham, det var mere ønsket om et liv fri for censur, forbud og regler.

1.akt
Amina og Elvino er blevet forlovede, hvilket fejres med en fest i landsbyen. Under festlighederne ankommer en fremmed til landsbyen, grevens søn, Rudolfo, der selv er vokset op i landsbyen. Rudolfo indlogerer sig på landsbyens kro, der drives af Lisa, der er forelsket i Elvino. Rudolfo deltager senere i festlighederne, og bliver til Elvinos store ubehag betaget af Amina, som Rudolfo overdænger med komplimenter.

Senere på aftenen går Lisa op på Rudolfos værelse, hvor de to kurtiserer. Parret hører dog en lyd, og Lisa skjuler sig, men glemmer i skyndingen sit tørklæde. Amina kommer ind gennem vinduet – hun går i søvne. Lisa løber ud for at finde Elvino for at afsløre mødet mellem Amina og Rudolfo. Rudolfo hører dog Lisa og Elvino, da de er på vej til værelset, og Rudolfo når at flygte. Amina ligger i Rudolfos seng, da Elvino og Lisa kommer ind. Elvino er rasende, og Amina forsøger at forklare sin uskyld.

2.akt
Elvino beslutter sig for at bryde forlovelsen med Amina og i stedet gifte sig med Lisa.

På vej til brylluppet bryster Lisa sig af, at hun aldrig har befundet sig på en fremmed mands værelse, men nu afsløres det, at det er Lisas tørklæde, der blev fundet på Rudolfos værelse. Elvino bliver skuffet for anden gang og opgiver ægteskabet med Lisa. Mens Elvino sørger over sit uheld i kærlighed, kommer Amina gående i søvne. Amina taler i søvne om sin store kærlighed til Elvino.

Elvino indser, at han har gjort Amina uret, og da hun vågner, sætter han ringen på Aminas finger og fører hende til kirken.

Dirigent: Gabriele Ferro er italiensk dirigent. Han vandt RAIs unge dirigentkonkurrence i 1970, siden da har han arbejdet kontinuerligt med RAI, Santa Cecilia og Milanos Teatro alla Scala Orkester og har også fortsat en international karriere i udlandet. Hans repertoire spænder fra klassisk til moderne. I Stuttgart dirigerede han en ny produktion af La Sonnambula af Bellini, der blev tildelt prisen som den bedste operaoptræden 2012 i Tyskland. Han har indspillet til Sony, Emi, Erato og Deutsche Grammophon. Ferro er medlem af Santa Cecilia Academy.

Orkester og kor Teatro la Fenice.

Instruktør: Bepi Morassi er italiensk instruktør med særlig interesse i teatret og opera fra det syttende og det attende århundrede. Han har instrueret meget sjældent opførte og ofte glemte operaer fra denne periode.

Sæt: Massimo Checchetto er italiensk dekoratør der har sit hovedvirke på Teatro la Fenice / Venedig.

Amina / Søvngængersken: Jessica Pratt er engelsk sopran. Siden 1991 har hun boet i Australien. I 2003 vandt hun den australske Singing Competition, der bragte hende til Europa, og hun blev efterfølgende inviteret til at fortsætte sine studier på Rom Opera. Mens hun var i Rom studerede hun også under Renata Scotto. Pratt flyttede til Milano i 2006 for at afslutte sine studier. Siden den tid har hun gjort karriere i mange af verdens store operahuse. Jessica Pratt har sunget flere af de store sopranpartier i Rossinis operaer, blandt andet med stor succes som Armida, fra operaen af samme navn. Herom skrev anmelderne, ”at det var en fantastisk vokalpræstation”. Rollen er en af ​​de flere åbenlyst vokalt vanskelige og krævende af dem, som Rossini skrev til sin elskerinde, og senere kone, Isabella Colbran, en af ​​tidens mest berømte divaer. Ikke kun er dens vokale krav betydelige, men den rummer også en meget stor sang, der slutter med den endelige ”udstillingesarie”, som alle sangere krævede på Rossinis tid for at afslutte forestillingen. 

Øvrige solister:
Giovanni Battista Parodi, Julie Mellor, Shalva Mukeria, Anna Viola, Dario Ciotoli, Raffaele Pastore

×
Denne hjemmeside anvender Cookies af hensyn til sidens funktionalitet.