Elektra

Søndag 5. maj 2024 kl. 15:00

Opera: Elektra fra Salzburg Festival 2020
– Varighed 2:02 ex. pause.

Elektra, datter af kong Agamemnon, ønsker hævn over sin fars død. Efter hjemkomsten fra den trojanske krig blev han myrdet af sin hustru Klytämnestra og dennes elsker Aigisthos. Klytämnestra forsvarer gerningen ved, at Agamemnon ofrede deres ældste datter, Ifigenia, på vej ud i krig. Elektra venter på at kunne tage hævn og på at hendes bror Orestes, der er blevet sendt væk for at blive opdraget andre steder, kommer hjem og hjælper hende.

I sin 100-års jubilæumsudgave fejrer Salzburg Festival en ægte triumf med en eminent ny produktion af Elektra. Den vedholdende mørke stemning, som gennemsyrer Sofokles’ historie, bliver i hænderne på Hofmannsthal og Richard Strauss til et eminent drama, hvis gennemgående tema er hævn.
Den litauiske sopran Ausrine Stundyte som en hævngerrig og traumatiseret Elektra gør åbningen af festivalen til en forestilling med gennemslagskraft! Hendes søster Chrysotemis synges af hendes landsmand Asmik Grigorian, der fik sit internationale gennembrud som Salome på Salzburg-festivalen 2018 tiljublet af publikum. Tanja Ariane Baumgartner som Klytämnestra, Derek Welton som Orestes og Michael Laurenz som Aigisthos fuldender et ensemble af førsteklasses sangere.
Krzysztof Warlikowskis iscenesættelse af dette værk om modermord, besættelse, hævn og fysisk nedbrydning er en dyb psykologisk handling om en ødelagt familie, dirigeret af Franz Welser-Möst. The Times skrev: ”At have valgt Elektra af alle stykker, var dristigt – og at have afviklet det så godt, er en triumf”.

Om musikken:

Operaens musikalske motiv er den myrdede Agamemnons motiv, der i forskellige udformninger dukker op igennem hele operaen, hver gang Elektra omtaler ham og tænker på ham. Elektras kærlighed til faderen tegnes i et mere inderligt motiv og forholdet mellem de 2 søstre i en lys smuk melodi, frit harmoniseret. På mange måder er det orkestret, der spiller hovedrollen i denne opera, for de psykologiske karakterskildringer er lagt ud til instrumenterne.
Og orkestret er med sine 115 musikere også det største orkester, man indtil da havde set. Musikken virker mere moderne end i Strauss andre operaer, den er lidenskabelig, fuld af dristige harmoniske sammenstød og grelle orkesterfarver.

Uropførelse Desuden 1909.
Det Kongelige Teater 1986.

Forhistorie: Elektra, datter af kong Agamemnon, ønsker hævn over sin fars død. Efter hjemkomsten fra den trojanske krig blev han myrdet af sin hustru Klytämnestra og dennes elsker Aigisthos. Klytämnestra forsvarer gerningen ved, at Agamemnon ofrede deres ældste datter, Ifigenia, på vej ud i krig. Elektra venter på at kunne tage hævn og på at hendes bror Orestes, der er blevet sendt væk for at blive opdraget andre steder, kommer hjem og hjælper hende.
Kongeborgen i Mykene: Klytämnestras tjenere taler om Elektra. De finder hendes opførsel skræmmende og farlig. Den yngste af dem forsvarer Elektra, og de andre slår hende. Elektra efterlades alene. Hun husker sin far, genoplever mordet og forestiller sig ritualerne med dans og blodofringer, når faderen engang blev hævnet.
Hendes lillesøster Chrysothemis advarer hende mod deres mor, der ønsker at få Elektra smidt i fængsel. Chrysothemis kan ikke længere tåle slottets begrænsede liv. Støj inde fra huset meddeler Klytämnestras ankomst. Elektra vil tale med hende. Klytämnestra plages af drømme. Hun spørger Elektra om råd. Klytämnestras fortrolige advarer hende mod datteren. Elektra præsenterer sig først og taler venligt til sin mor. Til sidst mister hun kontrollen og forklarer, at den eneste kur mod de angstfyldte drømme er Klytämnestras død. Så hvisker nogen en besked til Klytämnestra. Hendes dødsangst bliver til triumf.
Chrysothemis vender tilbage og fortæller, at to fremmede er kommet med beskeden om, at Orestes er død. I starten kan Elektra ikke tro det. En tjener tager af sted for at levere nyheden til Aigisthos. Elektra indser, at hun selv skal fuldføre hævnen og forsøger at overbevise søsteren om at dræbe Klytämnestra og Aigisthos med hende samme nat. Men det lykkes hende ikke at bryde Chrysothemis’ modstand. Elektra har gemt øksen, som hendes far blev myrdet med. Kort tid efter ankommer en fremmed. Han fortæller om Orestes’ død – men det er Orestes selv. De to søskende genkender hinanden; han er kommet til Mykene for at hævne sin fars død. Orestes’ ledsagere husker ham på, at Klytämnestra venter dem i paladset. Orestes kommer ind. Elektra følger åndeløst begivenhederne udefra. Hun hører dødsskriget fra Klytämnestra.
Aigisthos kommer og møder Elektra uden for slottsporten. Elektras skræmmende blik og uventede venlighed skræmmer ham. På vej ind bliver han myrdet af Orestes.
Chrysothemis fortæller med glæde om kampen mellem Aigisthos’ venner og dem, der sluttede sig til Orestes. Broren har vundet. Elektra har nået sit mål i livet. Hævnen er blevet fuldbyrdet. Hun begynder sin rituelle dans og synker død til jorden.

 

Dirigent: Franz Welser-Möst er østrigsk dirigent. Han er en af ​​vor tids mest fremtrædende dirigenter. Han har været musikdirektør for Cleveland Orchestra siden 2002, og hans kontrakt løber i øjeblikket frem til 2022. Franz Welser-Möst har modtaget adskillige hædersbevisninger og priser, ligesom hans talrige cd’er og dvd’er er blevet tildelt mange internationale priser.

Instruktion: Krzysztof Warlikowski er polsk instruktør. Han har studeret historie, filosofi og filologi og desuden græsk teaterhistorie. Han har blandt andet assisteret Ingmar Bergman. I 2000 debuterede Warlikowski som operachef på Grand Theatre i Warszawa. I 2008 var han kunstnerisk leder af Ny Teater i Warszawa. I 2009 instruerede han Kong Roger af Karol Szymanowski på Pariseroperaen. Krzysztof Warlikowski har formået at omsætte sine arbejdsmetoder og sine dramatiske visioner til operaen. I sæsonen 2021-22 står han for 10 opsætninger.

Elektra:  Aušrinė Stundytė er litauisk sopran. Hun fik i 2000 et DAAD-stipendiat (for udenlandske studerende med særlige evner) ved College of Music and Theater i Leipzig. Stundytė har sunget i Kölnoperaen, herunder Nedda i Pagliacci, Mimi i La Bohème, Agathe i Der Freischütz og Cho-Cho-San i Madama Butterfly. I 2014 sang hun Katerina i Sjostakovitjs Lady Macbeth of Mtsensk i en forestilling på operaen i Antwerpen. Aušrinė Stundytė modtog et stipendium fra Richard-Wagner-Verband Köln i 2008 og er tildelt flere præmier. Ausriné Stundytė bor i Köln. Hun gør sig i de store sopranroller som Elektra og Isolde.

Chrysotemis: Asmik Grigorian armensk-litauisk sopran. Hun studerede ved det litauiske akademi for musik og teater og uddannede sig fra det med en kandidatgrad i 2006. Hun er stiftende medlem af Vilnius City Opera og modtager af ​​den højeste litauiske teaterpris, Golden Stage Cross. I maj 2016 blev Grigorian hædret ved International Opera Awards i London som den bedste debutant “Young Female Singer”. Hun optræder på de europæiske scener primært i Tyskland. Grigorian er også en eftertragtet Lied- og koncertsanger.

Klytämnestra: Tanja Ariane Baumgartner er tysk mezzosopran. Som medlem af Oper Frankfurt siden 2009 har hun en international karriere og optræder i store europæiske og amerikanske operahuse og på Salzburg-festivalen. Hun er en af vores tids førende mezzosopraner.

Orestes:  Derek Welton er australsk basbariton. Han har en bachelorgrad med hovedfag i tysk og Lingvistik.  Han er vinder af flere priser. Han er også en dygtig og alsidig koncertkunstner, der har optrådt på scener i hele Europa, USA, Asien og Australien. Derek Welton har været medlem af ensemblet på Deutsche Oper Berlin siden sæsonen 2015-2016. Hans roller der for sæsonen 2016-2017 omfattede blandt andet Wotan i Rhinguldet. Han har specialiseret sig i roller af Ricard Wagner.

Aigisthos: Michael Laurenz er tysk lyrisk tenor. Han begyndte sin musikalske karriere som trompetist og arbejdede i første omgang som første trompetist med Berlin Symphony Orchestra. Fra 2006 skiftede han sin musikalske aktivitet til sang. Fra 2008-2010 var han medlem af International Opera Studio of the Zurich Opera, hvis ensemble han efterfølgende blev medlem af.   

×
×

Kurv

Denne hjemmeside anvender Cookies af hensyn til sidens funktionalitet.